Oρθορεξία Μία νέα διατροφική διαταραχή

H ορθορεξία σαν ορισμός δεν αναγνωρίζεται επισήμως σαν διατροφική διαταραχή αλλά τα συμπτώματα παραπέμπουν σε διατροφική διαταραχή.
Όσοι έχουν μία εμμονή με την υγιεινή διατροφή πάσχουν από ορθορεξία η οποία ξεκινάει στην αρχή τρώγοντας υγιεινά δηλαδή τροφές ποιοτικά υγιεινές  που κρίνουν οι ίδιοι ότι είναι υγιεινές είτε από επιστημονικά δεδομένα ότι είναι υγιεινές και καταλήγει με την καθαριότητα δηλαδή με τι τρόπο και ποια μέτρα υγιεινής έχουν ληφθεί μέχρις ότου φτάσει το τελικό προϊόν που θα καταναλώσει στο πιάτο του.
Ελέγχουν τι τρώνε και πόσο τρώνε.  Η κάθε ημέρα για όσους πάσχουν από ορθορεξία είναι μια ευκαιρία να τρώνε σωστά, να είναι αυστηροί στις τροφές που καταναλώνουν καθημερινά και αυτοτιμωρούνται με αποχή από το φαγητό, είτε με άσκηση είτε με νηστεία αν δεν τα καταφέρνουν να τηρήσουν τους διαιτητικούς νόμους που οι ίδιοι έχουν φτιάξει και  που ακολουθούν.
Οι επιλογές των τροφίμων μπορεί να είναι τόσο περιοριστικές, τόσο σε ποικιλία όσο και σε θερμίδες με αποτέλεσμα την εμμονή τους στην υγιεινή διατροφή. Τελικά, η εμμονή με την υγιεινή διατροφή μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο για άλλες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα, να επηρεάσει τις σχέσεις και να γίνει σωματικά επικίνδυνη.
Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις για να δούμε μήπως πάσχουμε από ορθορεξία.
Εάν απαντηθούν αρνητικά τότε πιθανόν να πάσχουμε από ορθορεξία:
  • Θα μπορούσατε να είχατε καταναλώσει κάποιο τρόφιμο χωρίς να ανησυχείτε για την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνετε;
  • Μπορείτε να καταναλώσετε ένα γεύμα που έχει παρασκευασθεί από ένα φιλικό σας πρόσωπο χωρίς να προσπαθήσετε να ελέγξετε πώς σερβίρετε;
  • Αναζητάτε τρόφιμα ανθυγιεινά;
Εάν απαντηθούν θετικά τότε πιθανόν να πάσχουμε από ορθορεξία:
  • Μήπως δαπανάται τη ζωή σας στην τέλεια δίαιτα χωρίς να αγαπάτε, να απολαμβάνετε τη ζωή σας και να δημιουργείτε;
  • Νιώθετε ενοχές ή απέχθεια όταν είστε κολλημένοι στη σωστή διατροφή;
  • Αναρωτιέστε πώς οι άλλοι μπορούν να καταναλώνουν τροφές που θεωρούνται ανθυγιεινές;
Θεραπεία για την ορθορεξία
Η κοινωνία από μόνη της ενθαρρύνει τον κόσμο στη στροφή προς την υγιεινή διατροφή και προβάλλει από μόνη της υγιή πρότυπα ομορφιάς καθώς και λεπτούς ανθρώπους με αποτέλεσμα αν κάποιο άτομο πάσχει από ορθορεξία σπάνια να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι υπάρχει πρόβλημα.
Το άτομο που πάσχει από ορθορεξία είναι μόνιμα κολλημένος με τις διατροφικές του επιλογές. Η θεραπεία για την ορθορεξία απαιτεί έμπειρους επαγγελματίες όχι μόνο διαιτολόγο αλλά ταυτόχρονη παρακολούθηση ψυχολόγου ή ψυχιάτρου. Ο διαιτολόγος από τη μία πλευρά θα πρέπει να εκπαιδεύσει το άτομο που πάσχει από ορθορεξία να σταματήσει να επιλέγει "καλές "και "κακές" τροφές που είναι σύμφωνα με τις δικές του προδιαγραφές και από την άλλη ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος να εξετάσει του λόγους τους οποίους οδήγησαν το άτομο σε τόσο αυστηρό έλεγχο των τροφών και για ποιον λόγο διαχωρίζει τις τροφές και με ποια κριτήρια.
Δημοσιεύθηκε στο www.flowmagazine.gr

Σχόλια