Tενοντίτιδα και Διατροφή




H τενοντίτιδα συμβαίνει όταν ένας τένοντας ο οποίος συνδέει το μυ με το κόκκαλο εμφανίζει φλεγμονή. Νιώθει κάποιος πόνο και ευαισθησία όταν συχνά επαναλαμβάνει την ίδια κίνηση. Οξεία ή αιφνίδια τενοντίτιδα μπορεί να γίνει χρόνια ή μακράς διαρκείας αν δεν αντιμετωπιστεί.
Όσον αφορά την διατροφή θα πρέπει να ενισχυθεί με βιταμίνη C προκειμένου να βοηθήσει την φλεγμονή να μειωθεί, να επουλωθεί και να αυξηθεί η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα πρέπει να χορηγηθεί ασβέστιο είτε μέσω των τροφών (γαλακτοκομικά προϊόντα) είτε σαν συμπλήρωμα διατροφής προκειμένου να βοηθήσει στην επούλωση των συνδετικών ιστών και των μυών. Επίσης, η βιταμίνη Ε που βρίσκεται στο ελαιόλαδο που είναι πλούσιο στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνει τις φλεγμονές και πολλές φορές θεωρείται από μόνο του το ελαιόλαδο σαν αντιφλεγμονώδη φάρμακο και η βιταμίνη Α που βρίσκεται στο λίπος των λιπαρών ψαριών, εκτός την βιταμίνη Α που περιέχουν, περιέχουν και τα ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι καρδιο-αγγειοπροστατευτικά και μειώνουν τις φλεγμονές. Τα κυριότερα λιπαρά ψάρια που περιέχουν τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι: ο γαύρος, η σαρδέλα, το σκουμπρί, ο σολομός, η πέστροφα, ο μπακαλιάρος, ο τόνος, η ρέγκα και η παλαμίδα. Όσον αφορά τους υδατάνθρακες θα πρέπει να προτιμώνται τα δημητριακά ολικής αλέσεως καθώς και τα καστανά τρόφιμα είτε το ρύζι είτε τα ζυμαρικά λόγω του ότι αποτελούνται από φυτικές ίνες εμποδίζουν την εμφάνιση φλεγμονών. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται τροφές που είναι πλούσια σε λίπη διότι τα λιπαρά και ιδιαίτερα τα κορεσμένα λιπαρά φαίνεται ότι αυξάνουν την φλεγμονή είτε επιδεινώνουν τα συμπτώματα που προκαλούνται από την φλεγμονή. 

*Το συγκεκριμένο άρθρο  έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό http://www.flowmagazine.gr/article/view/tenontitida_kai_diatrofi/category/quality_of_life

Σχόλια